GULFO DULCE ECO-RESORT

COSTA RICA

Set along a remote stretch of coastline overlooking the Golfo Dulce in Costa Rica, this design for a 12,000 square foot eco-resort features lodging in the form of six guest bungalows spread across the ten acre property, each with two bedrooms, a sun deck, and plunge pool. A cluster of common facilities towards the southern end of the resort includes a courtyard punctuated by an infinity edge pool at one end and a pair of master suite houses at the other. This public outdoor space is flanked by larger structures with open dining and social areas and smaller building for spa facilities including a gym, a yoga studio, a massage room, and meeting facility. Sustainable features include chemical-free ionized pools, rainwater collection systems, solar arrays for both hot water and electrical needs, and provisions for extensive natural ventilation throughout the complex through the use of both vertical and horizontal wooden slats that punctuate the architecture, while mediating between the needs for transparency and privacy for the resort’s guests.

Project Info >

aerial view

pool, spa, & restaurant

reception & conference center

guest villa

warf entry

site plan

common space plan

guest bungalow plan