SADDLE RIVER HOUSE

SADDLE RIVER, NEW JERSEY

This house, built on a wooded bluff overlooking a river, was designed for the speculative housing market in semi-rural New Jersey. Environmental and zoning regulations offered challenging site constraints, which were viewed as an opportunity to exaggerate the differences between each face of the house with small punched openings in the masonry front and sides, and a fully glazed rear facade. The plan is arranged as a group of independent volumes in which services are housed, with the larger public spaces located between them. Room adjacencies allow for a horizontal flexibility of program, as the chimney mass, an adjacent sky-lit shaft, and additional vertical slots visually connect the floors. A cantilevered deck over the bluff and a two-story porch extend the plan organization beyond the facade and into the landscape.

Project Info >
  • Project Team
  • WC Petrone, Coty Sidnam, Eric Gartner
  • Photographer
  • Langdon Clay
< Back to Description

rear facade

front facade detail

rear facade detail

rear glass wall

cantilevered deck

cantilevered deck from inside

kitchen volume from dining and deck

kitchen

kitchen

stairs